COÖPERATIEVE VERENIGING BOA, UTRECHTSEWEG 331, 3731 GA DE BILT

INFO@BOA-AMSTERDAM.NL, WWW.BOA-AMSTERDAM.NL, 020 - 6371642

ARCHIEF; BOA VOORLICHTINGSPROJECTEN

SCHRIJVERS LIVE: BEKENDE SCHRIJVERS IN GESPREK MET LEERLINGEN HAVO EN VWO

In het project Schrijvers Live discussieerden schrijvers en leerlingen met elkaar over een boek van de literatuurlijst. Khalid Boudou, van ondermeer ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘De Pizzamaffia’, leidde het gesprek. De sessies werden gefilmd en live uitgezonden via internet. Scholen bekeken het programma vanuit de eigen klas en reageerden live via email, chat of skype. Abdelkader Benali ging als eerste in gesprek met leerlingen van Het Amsterdams Lyceum over zijn boek ‘Bruiloft aan Zee’. Kees van Beijnum praatte over ‘Oesters van Nam Kee’ met leerlingen van het Cartesius Lyceum. En Hans Sahar discussieerde met leerlingen van Het Vossius Gymnasium over zijn boek ‘De gebroeders Boetkaboet’.

Waarom: Scholen stimuleren meer met nieuwe, breedbandige media in de klas te doen. Voor het live kijken met meerdere klassen en live reageren is veel bandbreedte nodig. Daarnaast was het voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een manier om hun innovatieve mogelijkheden te tonen en leerlingen te stimuleren meer te lezen.

 

NASA GIGAPAN: AMSTERDAMSE LEERLINGEN AAN HET WERK MET NASA APPARATUUR
Na een bezoek van de gemeente Amsterdam met Job Cohen aan de Verenigde staten is het contact met NASA tot stand gekomen. Zo kwam BOA in aanraking met de Gigapan. Een apparaat dat de NASA oorspronkelijk ontwikkeld heeft om foto’s van Mars te maken. Honderden kleine foto’s worden in de Gigapan aan elkaar ‘gestiched’ Het effect is dat je een grote foto krijgt waarop je online, extreem ver in kan zoomen. Op www.gigapan.com staan heel veel voorbeelden. Leerlingen van het IJburg College maakten in een pilot foto’s van hun directe omgeving

Waarom: Scholen stimuleren meer met nieuwe, breedbandige media te in de klas te doen. Voor het stitchen van de foto’s en voor het up- en downloaden is heel veel bandbreedte nodig.

GIGAJAM: CREATING MUSICIANS
In de online muziekschool Gigajam leren leerlingen een instrument te bespelen. Dat gaat op een gemakkelijke manier, zonder veel begeleiding van leerkrachten en tegen lage kosten. Het gaat om gitaar, basgitaar, keyboard en drum. De prestaties van leerlingen worden geanalyseerd in het software programma van de digitale school, de computer geeft feedback. Het past binnen het schoolse en naschoolse programma van de scholen. Het project komt uit Londen waar meer dan 200 scholen het succesvol gebruiken. In Amsterdam heeft BOA het samen met de muziekschool geïntroduceerd.

Waarom: Scholen stimuleren meer met nieuwe, breedbandige media te in de klas te doen. Als meerdere leerlingen tegelijk gebruik maken van het programma heb je als school wederom veel bandbreedte nodig.

RECLAMEWEDSTRIJD: EEN CONCERT VAN YES-R IN DE GYMZAAL
Leerlingen van basisschool De Botteloef in Amsterdam Noord beleefden begin 2008 de dag van hun leven. Niemand minder dan rapper Yes-r gaf een concert in de gymzaal. Groep 7 had de eerste prijs van de BOA reclame-wedstrijd gewonnen. Ze maakten een superfilmpje waarin de leerlingen duidelijk maakten waarom de school op breedband over moest gaan.

Waarom: Bekendheid en voordelen van glasvezel en BOA verhogen bij de scholen.

LEERLINGEN & LERAREN WETEN WEL RAAD MET BREEDBAND IN HET IJSLAB
Samen met IJsfontein en De Waag Society organiseerde BOA ‘IJslab 2007’. Docenten en leerlingen brainstormden zelf over concepten voor het onderwijs die door breedband mogelijk zijn. Op PICNIC Jr. 2007 werd het beste concept door een jury gekozen. Het idee van de leerlingen van het Barleusgymnasium om een Interactief Scholen Toernooi Amsterdam (ISTA) te organiseren werd als beste beoordeeld.

Waarom: Bekendheid, voordelen en mogelijkheden glas-vezel & BOA verhogen bij het Amsterdamse onderwijs. 2.

BOA ACTIEF OP PICNIC JR. 2007
BOA participeerde in september 2007 in PICNIC Jr. Deelnemers aan de conferentie over ‘De nieuwe geletterdheid in het onderwijs’ kregen veel succesvolle voorbeelden en inspirerende presentaties te zien. Daarnaast werden verschillende innovatieve workshops voor jongeren gehouden. De leerlingen konden popsongs maken, mobiele games ontwikkelen, filmen, zelf gadgets in elkaar zetten, scratchen, VJ’en en animatiefilmpjes maken. De resultaten na 3 uur waren verbluffend en het plezier waarmee de leerlingen aan de slag waren, heel inspirerend.

Waarom: Goede match tussen de doelstellingen van PICNIC Jr. en BOA; Stimuleren van vernieuwing en ICT gebruik in het onderwijs.

Contact

STORING? Of een andere technische vraag?

Bel de BOA servicedesk

020-7173388

COÖPERATIEVE VERENIGING BOA UTRECHTSEWEG 331, 3731 GA DE BILT INFO@BOA-AMSTERDAM.NL WWW.BOA-AMSTERDAM.NL

020-6371642

Wenst u meer informatie over het breedband- netwerk voor het Amsterdamse onderwijs of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

facebook_logo